Een nieuw gazon oogt altijd mooi, maar het is niet zo eenvoudig om deze mooi te houden.

Denk maar aan al de producten die te koop zijn voor mos verdelging, onkruid tussen uw gras, engerlingen en emelten, of de vele soorten meststoffen en bodemverbeteraar met al die verschillende NPK waarden, welke moet u gebruiken, en in welke periode? Wat is het nut van stikstof, fosfor, kalium, magnesium, …? Welk soort gras moet u gebruiken om bij te zaaien, waarom groeit er geen gras onder deze boom? …

Een mooi gazon begint bij een goede bodem

Verschillende factoren hebben invloed op uw gazon, o.a. PH* van de bodem, schaduw van bomen, hagen of muren, grondsoort, voeding, …
Maar ook uw grasmachine is van groot belang, scherpte van het mes, mulching of opvang? Rottende grasresten, bladeren, dode insecten, mos enz, zitten tussen uw gras en vormen een viltlaag.
Hierdoor krijgen de graswortels minder lucht en dringt het regenwater moeilijker door.
*Grond verzuurd oa door bemesting en zure regen. De zuurtegraad van uw tuin is zeer belangrijk voor uw gazon, hoe lager de PH hoe zuurder de grond, hoe meer onkruid en mos zich zullen ontwikkelen. De juiste PH voor uw gazon hangt af van de grondsoort. Zandgrond (PH 4,5 – 5,6) heeft een lagere PH waarde nodig dan leemgrond( PH 5,7 – 6,2), deze laatste heeft dan weer een lager PH waarde nodig dan kleigrond( PH + 6,7) .

PH te laag

Als De PH waarde van uw grond te laag is, wordt er eerst kalk gestrooid, hierdoor kan er niet direct bemest worden, omdat dit twee tegenstrijdige producten zijn, na ongeveer 4 weken kan er dan overgegaan worden naar de juiste bemesting. Bij aanleg is het meestal genoeg de grond te frezen, hierdoor komt er terug lucht in de grond en kan het gevormde koolzuurgas ontsnappen. Door de grond luchtig te maken kan er terug een bacterieel bodemleven ontstaan wat het gras ten goede komt.

PH te hoog

Is de PH te hoog, dan kan dit verholpen worden door organisch materiaal toe te voegen, zoals verteerde mest, compost of dergelijke, is een snelle verlaging van toepassing, dan kan dit gebeuren door ijzersulfaat of amoniumsulfaat.

Gazonrenovatie of een nieuw gazon?

Als u beslist door ons uw gras te laten onderhouden of aanleggen, wordt eerst de PH van de bodem gemeten. Hierdoor weten wij of de zuurtegraad van de bodem geschikt is voor het aanleggen of renoveren van uw gazon. Dit kunnen we dan verhelpen door kalk, aangepaste  meststoffen, of bij aanleg de juiste bodemverbeteraar, of compost in de grond te frezen. Wij zullen altijd eerst bekijken of uw gazon te renoveren is, vooraleer we de stap zetten naar het leggen van een nieuwe.Renoveren is steeds goedkoper dan het aanleggen van een nieuwe.
Contacteer ons voor een gratis offerte